Latvijski narodni balet: Nižinski

POTEKEL

Koreografija: Marco Goecke
Glasba: Frédéric Chopin, Claude Debussy
Scenografija in kostumografija: Michaela Springer
Realizacija scenografije in kostumografije za Latvijski narodni balet: Marvin Ott
Oblikovanje luči: Udo Haberland
Dramaturgija: Esther Dreesen-Schaback
Postavitev koreografije: Fabio Palombo
Balet bo izveden na posneto glasbo.

Nižinski je sodobna baletna predstava koreografa Marca Goeckeja, ki razkriva najpomembnejše trenutke v življenju Nižinskega na odru in zunaj njega ter prikazuje, kako tesno sta umetnost in norost povezani.

Nižinski je bil eden najbolj nenavadnih umetnikov prejšnjega stoletja, ki se je zapisal v zgodovino plesa z vlogami, kot so Klovn v Petruški, Roža v Duhu vrtnice (Le Spectre de la rose) in Zlati suženj v Šeherezadi. Njegove revolucionarne, vizionarsko izvirne koreografije so postavile nove umetniške standarde.

Pariška premiera Pomladnega obredja Nižinskega leta 1913 je povzročila razburjenje, ki še danes velja za enega največjih škandalov v zgodovini gledališča. Komaj kaj manj vznemirjenja je povzročila neprikrita erotičnost njegovega baleta Favnovo popoldne na glasbo Clauda Debussyja. Umetniška pot Nižinskega je bila tesno povezana s potjo k norosti. Boril se je s shizofrenijo in se je moral postopoma umakniti iz javnega življenja. Zadnjih trideset let življenja je preživel v psihiatričnih bolnišnicah.

Koreografija Marca Goeckeja presega biografske vidike in obravnava temeljna vprašanja, artikulira ter odslikava čarobnost in vrednost umetnosti ter naslavlja visoko ceno, ki jo zahteva od vseh ustvarjalnih umov.

Predstava Nižinski je bila premierno uprizorjena leta 2016 na Gautierjevem plesnem festivalu v Stuttgartu; od takrat so jo izvajali na številnih turnejah po svetu z izjemnimi odzivi. Leta 2017 je Marco Goecke prejel italijansko nagrado danza & danza za balet Nižinski kot najboljšo koreografijo leta.

Foto: O. Zlunitsyna

Zunanje povezave

Drugi dogodki tega prireditelja

Na vrh