Punce (Cure)

Ustvarjalno mesto Gotropolis

Dokumentarna predstava Punce (Cure) temelji na izpovedih treh generacij žensk: tridesetletnih izvajalk, njihovih šestdesetletnih mam in njihovih babic v osemdesetih.

Po predstavi Babice (Bakice, 2020) je to drugo sodelovanje reškega kolektiva Igralke z režiserko Tjašo Črnigoj. Avtorice se tokrat ukvarjajo s temami odraščanja, prvih spolnih izkušenj ter spolne vzgoje več generacij žensk. Zanima jih, kaj za različne generacije pomeni izguba nedolžnosti, koliko so se bale neželene nosečnosti in kakšno podporo so imele pri odkrivanju svoje spolnosti. Skozi intimno odkrivanje družinskih zgodb se avtorice in izvajalke srečujejo tako s sramom kot z užitkom in tišino, hkrati pa vabijo k pogovoru o stvareh, o katerih običajno ne govorimo. Predstava Punce skozi osebne zgodbe žensk oriše spreminjanje časa in družbenopolitičnih sistemov. Na Hrvaškem so danes resno ogrožene reproduktivne in spolne pravice žensk in postavlja se vprašanje, kam gremo, ali bo nemara vzgoja prihodnjih generacij vse bolj podobna vzgoji naših babic? Poleg pogovorov z babicami in mamami so avtorice navdihnile tudi delavnice s sedanjimi najstnicami, ki odraščajo na Reki. Predstava Punce se tematsko navezuje na predavanje-performans Spolna vzgoja II: Boj, režiserke Tjaše Črnigoj, ki je nastal v produkciji Nove pošte (Maska in Slovensko mladinsko gledališče) in Mesta žensk v Ljubljani ter s predstavo Punce tvori diptih. Boj je del širšega cikla predavanj-performansov o ženskem spolnem užitku in je nastal v sodelovanju s Kolektivom Igralke ter rekonstruira boj za reproduktivne pravice žensk v Jugoslaviji.

Igra ni primerna za otroke, mlajše od 14 let

Kolektiv Igralke & Tjaša Črnigoj
Koprodukcija Umetniška organizacija Kolektiv Igralke, Hrvaško narodno gledališče Ivan pl. Zajc in Inštitut VIDNE Partnerja Slovensko mladinsko gledališče in MASKA Ljubljana

Zunanje povezave

Drugi dogodki tega prireditelja

Na vrh