AFN: That's What She Said

POTEKEL

Program prinaša skrbno izbran nabor izstopajočih kratkih avdiovizualnih del ženskih ustvarjalk ali tistih, ki se identificirajo kot ženske, iz zadnjih edicij festivalov Animateka, Animest, Fest Anča, Animafest in Anifilm, ki so del mreže festivalov animiranega filma (AFN). Njihovi programski selektorji prepoznavajo moč žensk in opozarjajo na pomen ženskega glasu v industriji animiranega filma. Izbor obsega edinstvene zabavne, pa tudi temačne zgodbe, ustvarjene v različnih tehnikah animacije.

Dolžina: 76′

Nad oblaki / Felhők felett, Vivien Hárshegyi, 2022, 13'30", Madžarska
Protagonistka se začenja zaljubljati v nekega fanta, česar se zaradi izkušenj s prvo ljubeznijo ustraši. Zato zbeži in val spominov jo ponese na namišljeno popotovanje, na katerem mora razvozlati svoje zmedene misli in občutja.

Mariupol. Sto noči / Маріуполь. Сто ночей, Sofija Melnik, 2023, 7'25", Ukrajina, Nemčija
Zgodba o deklici, ki jo 24. februarja 2022 prebudi sirena in se trudi v gorečem mestu najti koga, ki je živ. Navdih za protagonistko je bila štiriletna Alice, ki je v prvih mesecih ruske invazije živela v blokiranem Mariupolu.

Obleka za finale / Haljina za finale, Martina Meštrović, Leto: 2023, 8'45", Hrvaška
Moja babica je nekoč pobarvala svojo poročno obleko na črno. Hotela je biti pokopana v njej.

Družinski portret / Obiteljski portret, Lea Vidaković, 2023, 14'35", Hrvaška, Francija, Srbija
Ko se Avstro-Ogrska bliža propadu, Andrasa in njegovo hčer preseneti obisk Andrasovega nepredvidljivega brata Zoltana, ki ga spremlja njegova velika družina.

Neporavnani / Koniunkcja, Marta Magnuska, 2022, 7', Poljska, Latvija V sobi sta ženska in moški, v terariju ždi gekon, okoli žarnice krožijo muhe. Ko se ritem njihovih svetov stopnjuje, počasi odkrivamo vedno nove odvisnosti in analogije med njihovim delovanjem in opazovanimi elementi.

Čez črepinje / Přes střepy, Natálie Durchánková, 2023, 4'15", Češka
Animirani dokumentarec, ki je nastal po resničnem pričevanju žrtve brutalnega spolnega napada ter njeni prehojeni poti do okrevanja in pomiritve.

Pes, kruh in cvetje jutrišnjega dne / Câine, pâine și florile de mâine, Mihaela Mîndru, 2022, 6'6", Francija, Moldavija
Zakaj slovo od bližnjih, ki odidejo v posmrtno življenje, spremlja toliko običajev in pravil? Navade, ki spremljajo smrt v moldavski vasi, deklico povsem prevzamejo. Film sledi njenim mislim ob ljudskih običajih, ko se trudi razumeti, kaj se dogaja.

Hobotnica Banana Mišmaš, Milanka Fabjančič, 2023, 7'30", Slovenija
Iskrivo in živahno popotovanje skozi življenji najboljših prijateljic, duš dvojčič Mile in Mare, je pisana pustolovščina dveh različnih življenjskih poti, ki ju skozi desetletja bogati in napaja prijateljska ljubezen.

Dvom / Pochybnost, Adela Križovenská, 2023, 5'42", Češka Kratki animirani esej, ki z nenarativnimi, abstraktnimi podobami govori o avtoričinih čustvenih težavah s kreativnostjo.

Drugi dogodki tega prireditelja

Na vrh