Animirane zgodbe slovenskih avtoric

POTEKEL

Program tematsko in slogovno raznolikih animiranih zgodb ženskih režiserk, med katerimi najdemo že uveljavljena imena tako v slovenskem kot mednarodnem prostoru, kot tudi mlade talente, ki v program vnašajo svežino.

Dolžina: 92'

Babičino seksualno življenje, Urška Djukić, 2021, 13’, Slovenija
Izlet v mladost naših babic in prababic ob spominih na njihovo intimno življenje, ki orisuje položaj slovenske ženske v prvi polovici 20. stoletja. Presunljiva tema z duhovito pronicljivo upodobitvijo je režiserki Urški Djukić prinesel cezarja in evropsko filmsko nagrado.

Steakhouse, Špela Čadež, 2021, 10', Slovenija
Franc Lizi pripravlja zrezek. Ponev je vroča. Franc je ravno prav lačen, Lizo pa so v službi presenetili z rojstnodnevno zabavo. Ji bo uspelo pravočasno priti domov? Za režijo filma, ki načenja temo nasilja med štirimi stenami, je Špela Čadež prejela nagrado Prešernovega sklada.

Alma, neuklonljiva ženska, Huiquin Wang, Andrej Kamnik, 2022, 10’40’’, Slovenija
Animirani film govori o svojevrstni osebnosti znamenite Alme Karlin, o njeni mladosti, bivanju na Japonskem, njenem tamkajšnjem delu in življenju. Film povzema njeno osebnost in del poti okoli sveta ter prikaže občutja, ki jih pri njej morda nismo poznali.

Legenda o zlatorogu, Lea Vučko, 2022, 13’35’’, Slovenija Na zimski večer se mlad lovec odpravi v gore. Želi odmisliti dekle, ki ga je zapustilo zaradi premožnega tujca. Videnja dekleta ga preganjajo in pripeljejo do obupa. Takrat oživi njegova temna plat, ki mu veli: »Ubij svetega Zlatoroga in osvoji nazaj ljubljeno dekle!«

Hobotnica banana mišmaš, Milanka Fabjančič, 2023, 7’44’’, Slovenija
Iskrivo in živahno popotovanje skozi življenji najboljših prijateljic, duš dvojčič Mile in Mare, je pisana pustolovščina dveh različnih življenjskih poti, ki ju skozi desetletja bogati in napaja prijateljska ljubezen.

Borbike, Nika Jurman, Slovenija, 2022, 15’5’’, Slovenija
Ambiciozna, a malce lena vaška fotografinja skuša preživeti v velikem mestu. Da bi zaslužila nekaj denarja in morda zasijala v prestižni družbi, se odpravi na zabavo. Ob srečanju z obiskovalci zabave sklene svoje življenje korenito spremeniti. Ji bo uspelo, ne da bi ob tem koga ubila?

Drugi dogodki tega prireditelja

Na vrh