Dušan Gerlica: O instinktivnem kiparstvu, delovni obisk s predstavitvijo

POTEKEL

Dogodek sodi v sklopu razstave Punctum. Neobičajne umetniške avtobiografije v MGLC Švicariji.

Idejna zasnova razstave Punctum (Točka) izhaja iz vloge Švicarije, ki je bila v zgodovini skrivno, neodvisno in samoorganizirano žarišče ustvarjalnosti na robu mestnega parka. Razstavljena dela prikazujejo neobičajne umetniške avtobiografije umetnikov, ki so se na svoji življenjski in profesionalni poti odločali za drugačne, a vedno odločne življenjske izbire. S svojo svobodno držo in akademsko neobremenjenostjo zavzemajo status ustvarjalnih disidentov.

Na razstavi sodeluje tudi Dušan Gerlica, kipar samouk, ki v Gorenji Trebuši ustvarja sredi neokrnjene narave in njeno metafizičnost vpleta v svoja dela. S postavitvijo skulptur iz lesa sekvoje, ki izhaja iz tisočletnih gozdov Sierra Nevade, nas poziva, da se prepustimo materialnosti in praspominu oblikovanega lesa. Njegovo delo je ključ (Odklenjena sekvoja, 2013–2024), ki odklepa vrata v življenje našega planeta.

Kipar bo na delovnem obisku predstavil, kako ga pri ustvarjanju vodita materialnost in praspomin lesa. V ustvarjalnem procesu sledi svojemu notranjemu občutku, ki se prilagaja vsakemu posameznemu kosa lesa. Z vključevanjem nenavadnosti, poškodb in »napak« v lesu ustvarjalni proces poteka brez načrta – rezultat pa je nepričakovana oblika.

Predavanju sledi delovna kiparska vaja, na kateri bodo udeleženci spoznavali lastnosti lesa in se preizkusili v instinktivni obdelavi. Prijava na delavnico: [email protected].

Dušan Gerlica se je po študiju novinarstva ukvarjal z novinarsko fotografijo in spremljal začetke punk gibanja (objavljal je v Tribuni in Mladini). Vzporedno se je kot samorastnik ukvarjal s kiparstvom in razvil svoj kiparski izraz, ki izhaja iz spontane in instinktivne obdelave lesa. Živi in dela v Gorenji Trebuši na Tolminskem.

Na sliki: Dušan Gerlica, Odklenjena sekvoja, lesene skulpture, 2013-2024.
Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.

Drugi dogodki tega prireditelja

Na vrh