Zmago Jeraj: Z visokim korakom prestopim okensko polico

Zmago Jeraj je bil široko razgledana osebnost, pri čemer je eden od intrigantnih vidikov njegovega miselnega sveta zanimanje za literaturo. V ta okvir spada njegovo navdušenje nad delom poljskega pisatelja in likovnika judovskih korenin Bruna Schulza (1892–1942), katerega pisanje je Jeraj po naključju odkril leta 1973.

Schulz je Jeraja v sedemdesetih letih in tudi kasneje na različne načine fasciniral in navdihoval. Razstava v Mednarodnem grafičnem likovnem centru skuša z nekaterimi svojimi elementi simbolično povezati oba avtorja.

Naslovljena je z delčkom besedila iz Julijske noči, ene od Schulzevih zgodb, ki dobro povzema občutje in motiviko, ki sta značilna za razstavljena dela. Na slikah, fotografijah in grafikah iz zgodnje zrele faze Jerajevega opusa, izpostavljenih na razstavi, se kot motiv pogosto pojavljajo zamejitve, pregrade in ograde. To so linije, ki delijo gledalčevo vidno polje na dva dela in s tem temeljno definirajo vizualni učinek podobe. Ograje na Jerajevih delih pogosto prekinjajo prehodi in odprtine. Vajeni tega, da prehode dojemamo kot element, ki odpira pot nekam drugam, stran od tu, kjer smo, kot gledalci skušamo razumeti, kam nas umetnik usmerja. Rezultat tega razmisleka je konfuzen – odprtine nas namreč peljejo v črnino, praznino, ki ne ponuja nobenih odgovorov in le še prispeva k tesnobnemu občutku, ki ga oddajajo podobe.

Skriti vrt

Razstavo dopolnjuje ustvarjalni in senzornomeditativni kotiček Skriti vrt, kamor lahko vstopi vsak obiskovalec razstave Zmaga Jeraja, odprt je za posameznike in skupine. Je ustvarjalni prostor (z delavnico, opremljeno s pripomočki za grafično ustvarjanje) in meditativna črna soba, kjer se zlivata poezija in Jerajev likovni svet. Soba je oblikovana senzorno, s posebej oblikovanim vonjem in svetlobo; namenjena je umiritvi misli, sprostitvi, meditaciji, čuječnosti.

Zasnova razstave: Nevenka Šivavec in Gregor Dražil

Kustos razstave: Gregor Dražil

Oblikovanje postavitve razstave: Toni Soprano Meneglejte

Skriti vrt Koncept: Lili Šturm

Oblikovanje: Toni Soprano Meneglejte

Oblikovanje vonja: Ana Marija Ličina

Delavnice: Katarina Marov Delavnica je opremljena s sitotiskarsko opremo, donacijo Mladinskega doma Jarše.

Na sliki: Zmago Jeraj, Z visokim korakom prestopim okensko polico, MGLC Grad Tivoli. Postavitev razstave. Foto: Jaka Babnik. Arhiv MGLC.

Odpiralni čas

  • Torek: 10:00 - 18:00
  • Sreda: 10:00 - 18:00
  • Četrtek: 10:00 - 18:00
  • Petek: 10:00 - 18:00
  • Sobota: 10:00 - 18:00
  • Nedelja: 10:00 - 18:00

Drugi dogodki tega prireditelja

Na vrh